Friday, 15 July 2011

Hari ini dalam bayangan...

Assalamualaikum semua...salam sejahtera....

Jummat ini 15/07/2011 atau lebih tepat lagi hari ini....hehe result upu keluar sudaa.... walau bagaimanapun sy memang da dpt result dari USM so takde la berdebar sgt kan nak tggu result upu...tapi gembira jugak tgk kawan2 lain yang berjaya menempatkan diri ke IPTA....tahniah ya kepada yang berkenaan..:)

Hurm bagi yang tak berjaya....saya tak tahu bagaimana nak memujuk hati kamu....kerna sy juga pernah melalui kekecewaan itu...ya...terbayang pula kenangan pahit lalu...

Tahun 2008 sy menduduki SPM....keputusan SPM sy xla baik sgt huhu.....2A 7kredit ja....memang masa tu kecewa...and then mula la isi upu....setiap hari menunggu keputusan....saya la yang beriya2 sgt masa tu huhu...
masa tu arwah ibu masih ada....terlantar sakit.... kadang2 sy terfikir jugak...siapa yang akan jaga ibu law sy melanjutkan pelajaran ke IPT?....kerna masa tu akak sy masih lagi menuntut di Uitm...

Saudara dan saudari...

Hari demi hari...akhirnya result pun kuar.....dukacita apabila dapat tahu yang sy xberjaya ditempatkan ke IPTA....memang r sedey an....lagi2 bila lihat kawan2 kita yg lain berjaya....
waktu tu rasa macam putus asa pun ada.....ibu saya pun pujuk sy....xlupa jgk 'si dia' yang memberi kata2 semangat...

Sy teruskan juga usaha...isi upu untuk rayuan....sy isi diploma insurans di UDM....mmg la kos tu langsung sy xminat tp kerana 'eager' sgt nak blaja di IPTA...sy bedal je....huhu...masa tu ibu saudara sy ada la 'cable' kat UDM tu...wah makin besar la harapan sy nak ke sana.....takpe...sy tggu jgk....

Sampai masa keputusannya kuar...masa tu ibu saudara sy ckp.....'cable' die tu ckp result sy ni TAK LAYAK untuk dpt sane....arrggghhh mmg frust mase tu....rase diri ni mcm sampah je....sejak hari tu sy ni mcm memusuhi upu....hurm rase klakar pon ade....

Tapi...sebagai insan yg lemah...kita xtahu apa yg Allah rencanakn untuk kita....
apakah makna kejayaan sebenar dalam hidup ini? sejujurnya sy ingin bertanya kepada pembaca sekalian.... apa yang dimaksudkan kejayaan dalam hidup kamu?

Berapa ramai student IPTA tu berjaya?
mungkin dia sangkakan diri dia sudah berjaya....
namun dia gagal menjadi anak yang baik...

mungkin dia sangkakan diri dia sudah berjaya...
namun dia gagal melaksanakan perintah Allah dan rasul...

mungkin dia sangkakan diri dia sudah berjaya...
namun dia gagal menjaga kehormatan dirinya...

mungkin dia sangkakan diri dia sudah berjaya...
namun dia gagal melepaskan diri dari nafsu....

mungkin dia sangkakan diri dia sudah berjaya...
namun mungkin dia lupa apa itu istidraj...

Saudara saudari sekalian...

Sy juga pernah rasai kegagalan itu....walau kini sy sudah berjaya ke IPTA...namun sy xsanggup juga melihat sahabat lain sedih kerana semua ini.....
teruskanlah usaha kamu semua.....

pepatah arab ada menyebut:

'Man jadda wa jada wa man zara'a hasada'
(siapa berusaha dia akan dapat,dan siapa menuai dia akan mendapat hasil)

sy ingin tujukan lagu ini kepada anda...hayatilah...

LANGKAH TERCIPTA


Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,

Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya,
Haruskah aku mengelamun jiwa
Ku berbisik inilah dugaan

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta

Dan ku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu 










KEPADA YANG BERJAYA....


Tahniah sy ucapkan...namun janganlah kamu semua lupa...
Allah itu memberi kejayaan berupa nikmat dan ujian....
Jangan juga kamu lupa kepada sahabat2 yg pernah membantu kamu...
Jangan kamu lupa...
ibu bapa kamu...
ya...
siapa yang punyai ibu bapa pasti dapat buat mereka gembira...
belajarlah selagi mana kamu mampu...syukurilah apa kamu perolehi....

pesanan ini ikhlas dari saya dan juga untuk saya...

Tuesday, 12 July 2011

Mencari Halawah

Qul Hasbiyaallah..
Ya Allah...
cukuplah Engkau bagiku...
biarpun ditakdirkan hidup ini tiada teman..
cukuplah Engkau peneman suka duka hidupku...
biarpun ditakdirkan tiada yang mencintaiku...
cukuplah cinta-Mu yang ku nikmati...
biarpun ditakdirkan hidup ku sengsara di dunia ini...
cukuplah nikmat-Mu di akhirat nanti...
biarpun semua makhluk membenci...
cukuplah Engkau menyayangi...
Ya Allah...la ilaha illaallah...
pimpinlah daku di jalan ini...
untuk menuju-Mu...
Cinta-Mu...Keredaan-Mu...Rahmat kasih sayang-Mu...
kurniakan aku ketenangan hidup ini...
demikianlah Halawah yang ku cari..dan yang ku nanti